Svar på tal

Varför klarar sig tjejer bättre i skolan? Svarar en antifeminist

Jag är med i en grupp på Facebook med nästan 70 000 medlemmar i hela Sverige bara för att få en inblick i hur andra tänker. (Nästan) alla jag känner har en feministisk analys, så jag går till internet och andra medier för att se hur antifeminister tänker. Jag tänkte svara på ett långt inlägg jag såg, som verkar sätta ord på det många, många tänker kring feminism. Tjejen ifråga (M) skriver:

I korthet: M tycker att feminister ska sluta bry sig om endast kvinnor, då män också har problem. Hon tycker att vi ska sluta med manshat och sluta tvinga män att ta ansvar för andra män.

Feminister fokuserar endast på att det är kvinnor som blir orättvist behandlade. Männen då? En sak ni feminister glömmer bort är att vi kvinnor lyckas bättre än män tex lever vi kvinnor längre, vi har bättre betyg än män, vi utbildar oss mer än män och vi har lägre kriminalitet än män. Om en man skulle råka vara på en plats vid ett tillfälle där polis blivit tillkallad så blir han automatiskt inblandad inte en kvinna, vilket är orättvist.

Män utsätts för våld minst lika mycket som kvinnor och våldet mot män är minst lika grovt som våldet mot kvinnor. Och varför är för en feminist min åsikt som icke feminist mindre värd? Sluta hata på män, icke feminister och dom som inte delar samma åsikt som er om feminism.

Jag förstår inte varför alla män ska behöva ta ansvar för dom svinerier som en del män gör bara för att dom är män? Jag ingen lust med att ansvara för alla kvinnor som är svin bara för att jag är kvinna.

 

Varför lever kvinnor längre än män?

För det första är det tveksamt att det är positivt att leva ett så långt liv som möjligt med dålig syn, krämpor och sjukdomar, barn som har sina egna liv och vänner som gått bort. Men för diskussionens skull säger vi att det är önskvärt att ha ett jättelångt liv. Anledningarna till att kvinnor lever längre är: Kvinnornas 2 x-kromosomer skyddar mer mot genetiska sjukdomar, östrogenet sänker kolesterol (stresshormon) medan testosteron höjer det och män lever allmänt farligare (alkohol, bilkörning, extremsporter osv). Dessutom är kvinnor bättre än män på att ta hand om sin hälsa, går till doktorn oftare till exempel.

Vad i detta menar M att feminister ska göra åt? Just i denna frågan är det männen själva som har möjlighet göra något åt att de lever kortare (konsumera mindre alkohol till exempel, och köra säkrare). Att Y-kromosomen inte är optimal för att förhindra genetiska sjukdomar är en biologisk svaghet den har, och går inte att förändra på ett socialt plan.

Källor: http://orebrokonferensen.se/darfor-lever-man-i-regel-kortare-an-kvinnor/

http://illvet.se/manniskan/kroppen/varfor-lever-kvinnor-langre

 

Varför har flickor bättre betyg än pojkar?

Det måste nämnas att alla pojkar inte har sämre betyg i skolan, utan det gäller mest pojkar med icke-svensk bakgrund eller föräldrar som inte är svenskar eller har utbildning. En liten klick killar har mycket bättre betyg än de andra, alla kommer väl ihåg i grundskolan där det alltid fanns en kille som var smartast i klassen? En faktor till att pojkar som grupp har sämre betyg än flickor som grupp är att tjejer och killar bemöts olika av lärarna- en lärare kan anta att en kille kommer vara stökig så därför kommer han vilja ”leva upp” till det. Och detsamma gäller med tjejerna! Fast att de måste vara tysta och ”duktiga”, inte stökiga. Dessa stereotyper kommer från filmer, nyheter, böcker, barnprogram och allt möjligt som sprider stereotyper och idéer om hur tjejer och killar ska vara.

Lärare måste bli bättre på att kunna se bortom dessa stereotyper, för att barnen ska kunna ha chans att jämna ut sina betyg. Barnens förebilder är också superviktiga (representation matters), så fler filmer där pojkar är duktiga behövs, fler barnprogram där killar inte är bråkstakar utan lika duktiga som tjejerna behövs. Varför måste pojkar och flickor ha så ensidiga förebilder?

Feminister jobbar faktiskt på att t.ex. barnprogram och ska vara mer jämlik och slippa synen på killar som endast bråkstakar. Därför behöver vi stötta feminismens arbete istället för att säga att det inte behövs.

Källor: http://www.genus.se/kunskap-om-genus/fordjupning-skola/skolprestationer/

http://www.na.se/orebro-lan/orebro/professor-darfor-har-pojkar-samre-betyg

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s