Varför klarar sig tjejer bättre i skolan? Svarar en antifeminist

Jag är med i en grupp på Facebook med nästan 70 000 medlemmar i hela Sverige bara för att det är så sjukt intressant att se vad människor skriver, och jag får en inblick i hur andra tänker utan att själv behöva umgås med dem. (Nästan) alla jag känner har en feministisk analys så jag behöver titta i grupper och på Instagram för att se vad folk med heelt totalt andra åsikter än jag tycker. Jag tänkte svara på ett långt inlägg jag såg, som verkar sätta ord på det många, många tänker kring feminism. Tjejen ifråga (M) skriver:

(tl;dr) M tycker att feminister ska sluta bry sig om endast kvinnor då män också har problem. Sluta med manshat och sluta tvinga män att ta ansvar för andra män.

Feminister fokuserar endast på att det är kvinnor som blir orättvist behandlade. Männen då? En sak ni feminister glömmer bort är att vi kvinnor lyckas bättre än män tex lever vi kvinnor längre, vi har bättre betyg än män, vi utbildar oss mer än män och vi har lägre kriminalitet än män. Om en man skulle råka vara på en plats vid ett tillfälle där polis blivit tillkallad så blir han automatiskt inblandad inte en kvinna, vilket är orättvist.

Män utsätts för våld minst lika mycket som kvinnor och våldet mot män är minst lika grovt som våldet mot kvinnor. Och varför är för en feminist min åsikt som icke feminist mindre värd? Sluta hata på män, icke feminister och dom som inte delar samma åsikt som er om feminism.

Jag förstår inte varför alla män ska behöva ta ansvar för dom svinerier som en del män gör bara för att dom är män? Jag ingen lust med att ansvara för alla kvinnor som är svin bara för att jag är kvinna.

För att ge ett rättvist svar har jag skrivit in alla frågor en kan tänkas svara på som finns i inlägget (nedkortat till hälften haha) så allt bemöts och det blir lättare att läsa. Tänkte att jag tar 2 frågor åt gången för shit vad långt detta blev. Enjoy!


 

Varför lever kvinnor längre än män? För det första, vet jag inte om det verkligen är någonting bra att leva så länge som möjligt när en ändå får 100 krämpor som gammal, ser dåligt, går dåligt, barnen har sina egna liv och vännerna har gått bort. Men för diskussionens skull säger vi att det är önskvärt att ha ett superlångt liv. En enkel googling berättar orsakerna till att kvinnor lever längre: Kvinnornas 2 x-kromosomer skyddar mer mot genetiska sjukdomar, östrogenet sänker kolesterol (stresshormon) medan testosteron höjer det, män lever allmänt farligare (alkohol, bilkörning, extremsporter osv). Dessutom är kvinnor bättre än män på att ta hand om sin hälsa, går till doktorn oftare till exempel. Detta går också att kolla upp 🙂

Vad i detta menar M att feminister ska göra åt? Jag tycker snarare det är män som kan göra något åt att de lever kortare (sluta drick så mycket och kör säkrare ffs. Till exempel). Och biologin kan ingen ändra på ändå.

Källor: http://orebrokonferensen.se/darfor-lever-man-i-regel-kortare-an-kvinnor/

http://illvet.se/manniskan/kroppen/varfor-lever-kvinnor-langre


 

Varför har flickor bättre betyg än pojkar? Det måste nämnas att alla pojkar inte har sämre betyg i skolan, utan det gäller mest pojkar med icke-svensk bakgrund eller föräldrar som inte är svenskar eller har utbildning. En liten klick killar har mycket bättre betyg än de andra, alla har väl haft en ”klassens smartaste”? Men en faktor till att pojkar som grupp har sämre betyg än flickor som grupp är att tjejer och killar bemöts olika av lärarna- en lärare kan anta att en kille kommer vara stökig så därför kommer han vilja ”leva upp” till det. Och detsamma gäller med tjejerna! Fast att de ska vara ”duktiga”. Det kommer från stereotyper från filmer, nyheter, böcker, barnprogram och allt möjligt som sprider stereotyper och idéer om tjejer och killar.

Att förstå att alla har olika villkor kallas didaktik- och för att jämna ut betygen måste lärarna bli bättre på det. Sedan är förebilder superviktigt (representation matters!!) så fler filmer där pojkar är duktiga, fler barnprogram där killar inte är bråkstakar utan lika duktiga som tjejerna! (sedan kan ordet ”duktig” diskuteras men det är ett annat inlägg)

Feminister jobbar faktiskt på att t.ex. barnprogram och populärkultur ska vara mer jämlik och slippa att alla killar är bråkstakar.

Källor: http://www.genus.se/kunskap-om-genus/fordjupning-skola/skolprestationer/

http://www.na.se/orebro-lan/orebro/professor-darfor-har-pojkar-samre-betyg

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s