Att hålla det privata hemligt

Skriver det här på mobilen och har egentligen inte ens tid för det här och är inte ens hemma, men känner att jag måste skriva detta även om det blir lite slarvigt.

Den här veckan har kantats av massor av känslor för min del, och ingen har väl missat att jag har lagt upp vissa saker jag fått skrivna till mig av en ex-vän. En bråkdel, mind you, allt lades inte upp och mycket har skett i bara privata kretsar. MEN, jag har ändå valt att lägga upp även här på bloggen och instagramkontot som är knutet till den. Jag valde även att publicera ett facebookinlägg på min privata Facebook och skriva om hela händelsen, som kan liknas vid regelrätta kränkningar från den här personen (som hotat med allt från polisen till GDPR och datainspektionen)

Det är alltså mitt bidrag till den här konflikten (om man ens kan kalla den för det); att medvetet publicera de här kränkningarna jag har fått på de kanaler jag haft tillgång till. Och om det här har vissa gemensamma vänner hört av sig, och sagt att det är lika illa eller att jag gör fel, eller att jag provocerar fram fler liknande kränkningar genom att publicera.

DOCK är det så, att jag som feminist och filosof självklart har haft en tanke med mina ageranden, eftersom jag långt innan den här ”konflikten” ägt rum redan bestämt mig för hur man bäst hanterar dem. Jag tänker koppla det här till #metoo, men det är likadant oavsett vad det handlar om; mobbning, lärare som inte sköter sig, skatteflykt, misshandel i hemmet, etc.

Vad är den gemensamma nämnaren för allt förtryck och maktmissbruk som någonsin har kunnat stoppats? Jo, man nämner det vid namn och lyfter upp det. Och om jag har den här övertygelsen, och själv blir utsatt av en kränkning, borde jag inte agera efter den oavsett vem det handlade om? Självklart borde jag det.

Och grejen är, att jag tidigare gjort liknande. För några år sedan fick jag ett hemskt meddelande av en man som ville att jag skulle hoppa från en bro, och valde att inte svara honom utan istället publicera hans meddelande och svara offentligt. Ingen, ingen sa att jag borde ha hållt det hemligt. Den här situationen är inte annorlunda. Människor gör endast vad de kommer undan med att göra, och om alla systematiskt skulle offentliggöra människors kränkande åsikter och ruttna människosyn, då skulle det till slut inte bli socialt gångbart att ha såna åsikter eller säga såna saker.

Folk höll Örjan Rambergs handlingar hemliga. Folk höll Harvey Weinsteins handlingar hemliga. Folk har hållit massor av handlingar och åsikter hemliga som, om någon bara hade tagit upp och granskat dem, hade eliminerats.

Det finns en konstig idé om vem man ska vara lojal mot, att jag borde ha varit lojal mot en ”vän” som visade sig ha tyckt att jag ”bor i en håla och filosoferar hela dagarna” (något som gjort mig mycket klokare än när jag stressade runt i Stockholm, fyi). Men vem ska man egentligen vara lojal mot? Ska man inte vara fast vid sina övertygelser, även om de kan vara fel, för är det inte hela poängen med att ha en övertygelse? Vad ska jag med en övertygelse till om jag inte håller fast vid den?

Vem skyddar du genom att vara ”lojal” mot fel person och behålla hens hemligheter? Varför måste man lära sig att behålla det privata hemligt, när det är just det som gör att hemska saker kan fortgå? Har vi inte lärt oss någonting av historien?

Ingen har någon skyldighet att behålla någons ruttna åsikter eller handlingar för sig själv, och jag skulle helt ärligt ha gjort exakt likadant om igen. För vad fan är det för värld vi vill ha egentligen? En där man ser ner på studenter och småstadsbor och andra? Och skriver det till en person man anser vara ens vän. Nej tack. Den här personen har jag fått veta i efterhand även har sagt liknande och värre saker till andra, det här har alltså pågått ett bra tag.

Ett samhälle är ingenting annat än summan av dess invånare, invånarna bestämmer samhällets innehåll; om man vill ha ett samhälle fritt från människoförakt måste man alltså börja med att sluta tolerera människoförakt hos dess invånare. Ett enkelt sätt att sluta tolerera det är att helt enkelt sluta hålla det hemligt. Gör detsamma! Stå för någonting.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s